3d rendering

3D rendering gör modellen verklighetstrogen

När en formgivare ska skapa någonting i en tredimensionell värld, ofta känt som 3D, så finns det flera steg att tänka på. Det finns också olika program som ska användas, och de olika programmen är bra på olika saker.

Det finns t.ex program som Maya, som fokuserar hårdare på den rörliga typen av 3D, som ofta används i film och videos. Sedan har vi Solid Works som används när en produkt ska visualiseras. Även Studio Max 3d kan användas till det senare. Nuförtiden har till och med Google ett eget program för 3D visualisering. Det må vara mindre komplext än de andra, och inte erbjuda samma nivå i 3d rendering som ovanstående programvaror.

Det finns som bekant ett antal steg i processen som ofta kallas 3D visualisering. Vi ska fokusera lite på ett av de allra sista stegen främst. Det kallas 3D rendering och det är då modellen får liv och blir en verklighetstrogen bild. Har man 3D rendering klar så väntar ett rejält photoshoparbete där man arbetar för att göra den ännu mer verklighetstrogen och placera den renderade bilden i en miljö.

För att göra en 3D rendering som är så verklighetstrogen som möjligt så krävs det rejält kostsamma och professionella renderingsprogram. På marknaden finns en stor mängd program, men ska man ha det allra bästa så rekommenderar vi två stycken program. Det första heter V-Ray och det andra heter Corona Render. Det är dessa program som de allra bästa skaparna av 3d rendering använder.

Det var ett väldigt kort inlägg om 3d rendering, det kanske inte var så mycket för världen, men förhoppningsvis har du som läsare lärt dig någonting. Jag hoppas att du börjar skapa 3d-modeller direkt. Lycka till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *