bandsåg

Vad ska man med en bandsåg till?

Det finns många verktyg och redskap för träbearbetning. Ett av de största är en såg. Att inhandla en bandsåg är en ganska stor investering, det kan därför vara ganska så bra att ha lite koll på vilka användningsområden en bandsåg kan ha. En bandsåg kan användas till mycket, men framför allt föredras den ofta pga. den kraft man kan få ut från den. En vanlig handsåg är bra för att kapa saker absolut, men när man ska kapa många saker eller tjockare saker så är nog en bandsåg att föredrag. Varför det? Det är egentligen på grund av två anledningar i huvudsak. Den första är tröttheten. Med en handsåg krävs det inte mycket innan du blir trött och inte orkar såga mer, då behöver du ta en paus, kanske flera och ditt projekt tar som en följd flera veckor. Med en bandsåg kan du enkelt kapa hur mycket brädor osv som helst, utan att det egentligen krävs någon ansträngning från dig. Detta gör en den överlägsen mot den mänskliga kraften. Detta knyter ihop lite med nästa punkt, precision. Du har alltid med en bandsåg en högre precision än med en handsåg, för att den mänskliga faktorn inte går att undkomma. Men det innebär också att när du efter halva första brädan börjar bli trött, ja då sviker precisionen än mer. Här har du verkligen nytta av en bandsåg eftersom du kan bibehålla samma höga precision under en nästintill obegränsad tid. Detta kanske låter som två väldigt små anledningar för att välja en relativt mycket dyrare lösning. Det går dock argumentera att man behöver en bandsåg om man är det minsta seriös med sina projekt. Av den enkla anledningen att vi människor helt enkelt inte är tillräckligt bra för att såga med sådan precision att projektet i slutändan blir bra, och kanske i grunden ens klart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *