pellets

BBQ med pellets.

Visste du att du kan grilla med pellets? Pellets är ett optimalt bränsle när det kommer till att grilla. Pellets har en hög energigrad vilket gör att de glöder länge och utvecklar stark värme. Ska du grilla med pellets så är det BBQ som gäller. Indirekt värme och rökning.

Ett varningen finger – förvara dina pellets rätt
Korrekt lagring är ett måste när det kommer till pellet, och i synnerhet om du ska grilla med dem. En bra och torr lagringsplats, gärna en bit ovanför marken förhindrar mögel, svamp och andra toxiner från att komma in eller växa på pelletsen. Angripen pellets luktar illa och röken får köttet att smaka illa.

Pellets med olika smak
Pellets är trä och trä finns i mängder av varianter. Varje träslag ger en egen unik smakkaraktär. Med oändliga alternativ med smaksatta träpellets att välja mellan är det svårt att veta var man ska börja. Det betyder att du måste gå igenom flera typer av träpellets och jämföra smakerna. Det är också vanligt att blanda pellets av olika träslag för att få unika smakkombinationer. Vanligast är att grilla med de så kallade hårda träslagen; Ek och Hickory. Men det finns även Al, Björk och Tall mm. Vill man ha lite mer topnoter i smakerna så är pellets av fruktträd som gäller; äpple, körsbär, plommon och så vidare. Du kan också bli äventyrlig och använda pellets gjorda av trä från whisky-fat. Alla dessa smaker som kan kombineras med varandra gör rökalternativen oändliga.

Vad ska du grilla
Ska du grilla fläsk så rekommenderas en kombination av fruktträdpellets …. äpple, körsbär mm. blandat med något hårt träslag. Vid nöt fungera mer klassiska röksmaker så som Ek och Hickory, det finns flera typer av de så kallade hårda träsorterna som du kan använda. Till nöt fungerar också pellets gjorda av trä från whisky-fat utmärkt.

Temperaturer och tid
Indirekt värme och rök kräver sin tid. Börja vid 180 grader i 4 timmar och gå sedan upp till 225 en timme i slutet. Vind eller kallare temperaturer kan dock öka hur mycket pellets du brukar bränna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *